Slopa avdragsförbudet för stadigvarande bostad

Presenteras av Svenskt Näringsliv

Säg att du vill göra verklighet av drömmen du alltid haft om att starta ett eget företag. Du behöver ett kontor så du röjer ut den utflugne sonens rum i ditt hem och fixar till det med skrivbord, skrivare, en whiteboard och lite annat som behövs. Visst låter det som en god och rimlig idé?

Det är det inte. Hade du istället hyrt ett rum hos grannen hade du kunnat få dra av momsen. Men eftersom du driver ett företag i något som kallas för en ”stadigvarande bostad” så får du inte det.

Det är inte bara små nystartade företag eller de som behöver jobba på distans som drabbas av dessa merkostnader. Även byggande och drift av vård-, omsorgs- och flyktingboende råkar ut för samma lagstiftning. Detta eftersom de som bor på dylika boenden får en så kallad ”stadigvarande bostad”, i alla fall om det är inrett på ett sätt som gör att hemmen liknar en riktig bostad. Med lite krukväxter, mattor och sådant. Kanske några tavlor på väggarna. Och då får man inte dra av momsen, vilket förstås fördyrar det hela rejält.

Förbudet mot avdrag för stadigvarande bostad borde därför tas bort. En sådan åtgärd skulle underlätta för nyföretagande som startas i hemmet, för distansarbete och för drift och byggande av vård-, omsorgs- och flyktingboenden.

 

Läs mer om förbättringsförslaget ” Slopat avdrag för stadigvarande bostad” här. Där finns också kontaktuppgifter i fall du vill veta mer. Förslaget har nr 22 i rapporten ”Näringslivets förslag till regelförbättringar i Sverige 2018-2022”.

Dela den här sidan