Företagsklimatet i Sverige skapas av många olika faktorer, kundernas efterfrågan och konkurrensen från inhemska och utländska kommersiella aktörer är viktiga delar, men är svåra att påverka. En del i företagsklimatet som kan påverkas utgörs av tillämpningen av de olika regelverk som styr företagens verksamhet. Regelverken fastställs på nationell nivå av riksdagen, regeringen och av myndigheterna. För att upprätthålla och stärka ett gott svenskt företagsklimat, tillväxt, konkurrenskraft och innovationsförmåga, ska regelverken i sig vara så tydliga och kostnadseffektiva som möjligt samt tillämpningen av dem vara förutsägbar och rättssäker.
Tolkningen och tillämpningen av regelverken är något som tillsynsmyndigheter, som kommuner och länsstyrelser, faktiskt kan påverka. Det som företagen bl.a. efterfrågar när det gäller ett regelverk är att det ska vara förutsägbart och skapa lika förutsättningar för företagen i hela Sverige.
NNR har genom åren fått signaler från företagen om att man inte alltid känner igen sig i hur regelverken tillämpas från en kommun eller länsstyrelse till en annan. Osäkerhet om ett regelverks tillämpning är ett problem för en företagare då den behöver ha ett gott förtroende för sin kunskap inom det område där den är verksam. Företagares upplevelse av att inte kunna lita på sina erfarenhetsmässiga kunskaper om regelverken har föranlett NNR att undersöka om det finns fog för dessa upplevelser.
NNR kan genom sina undersökningar av kommunerna och länsstyrelserna konstatera att handläggningstider, avgifter och tolkning av regelverken kan skilja sig avsevärt åt mellan olika kommuner och länsstyrelser, trots samma ärendeexempel och samma regelverk.
Du kan läsa om NNRs undersökningar av kommunerna här (länk www.kommungranskning.se) och länsstyrelserna här (länk https://nnr.se/wp-content/uploads/NNRs-Lansgranskning-2019.pdf ) respektive här (länk NNRs-Lansgranskning-2023-sammanfattning.pdf).