Granskning visar: Svensk regelgivning under OECD-snittet
OECD har nyligen släppt sin återkommande granskning av medlemsstaternas regelgivningspolicy och styrning- Regulatory Policy Outlook 2025. Granskningen följer upp OECDs rekommendationer från 2012 om regelpolicy och styrning och riktar in sig på hur medlemsstaterna arbetar med konsekvensutredningar, utvärdering av regelverk samt hur olika intressenter involveras i regelgivningsprocessen. Data för granskningen samlades in fram till 1 januari 2024.
– OECDs granskning är ett viktigt instrument som ger en indikation på hur Sverige och andra OECD-medlemsstater står sig i den institutionella konkurrensen, dvs hur effektiva vi som land är när det gäller att skapa effektiva och konkurrenskraftiga ramverk för regler och dess genomförande, säger Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd (NNR).
OECDs granskning visar att Sverige ligger under OECD-genomsnittet för alla tre granskade parametrar. Sverige har dessutom tappat i placeringar sedan förra undersökningen.
– Det finns en stor förbättringspotential och stora möjligheter att effektivisera regelgivningsprocessen i Sverige. Det ska även sägas att många av de åtgärder som regeringen beslutat om på senare tid gällande regelförbättring trädde ikraft efter den period som granskningen gjordes. Samtidigt bör regeringen ta OECDs granskning på allvar och låta OECD genomföra en fördjupad granskning av Sverige för att få viktig input i det fortsatta regelförbättringsarbetet, fortsätter Andrea Femrell.
Ett medskick från OECD till Sverige är vikten av kvalitetskontroll gällande konsekvensutredningar i Sverige liksom Regelrådets roll.
– En viktig nyckel är att de konsekvensutredningar som görs är fullständiga och håller måttet. Här har NNR länge påtalat att det är hög tid att skapa en möjlighet för Regelrådet att kräva återremittering eller att bristfälliga konsekvensutredningar kompletteras. Det behöver också kombineras med en möjlighet för rådet att komma in tidigt i regelprocessen för att synliggöra ev. brister som behöver åtgärdas innan det är för sent, avslutar Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd.
Läs OECD Regulatory Policy Outlook här.
Läs om de svenska resultaten här.