Ingen märkbar förändring av kvaliteten på statens konsekvensutredningar, visar Regelrådets granskning
Regelrådet har sin årliga granskning av de konsekvensutredningar som offentliga utredningar, Regeringskansliet och statliga myndigheter är skyldiga att genomföra när regler föreslås omfatta företag. Resultatet ligger på samma nivå som förra året med knappt 40 procent underkända konsekvensutredningar
– Att en så stor andel av konsekvensutredningarna fortfarande är bristfälliga får förstås betydande effekter, inte minst då ogenomtänkta förslag blir till ineffektiva och kostsamma lagar och regler som företagen måste förhålla sig till och följa, säger Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd.
Debatt: Regelförbättringar och minskat krångel kan spara miljarder åt företagen
”Det går inte att fortsätta i samma hjulspår år efter år och tro att resultatet ska bli annorlunda. Risken blir att inflödet av krångel förtar det pågående förenklingsarbetet, allt medan företagen fortsätter att tyngas av en enorm regelbörda.”
Det skriver Anna Lena Bohm, Ordförande Regelrådet, och Andrea Femrell, VD Näringslivets regelnämnd (NNR), i Altinget.
Debatt: Undvik krångel för laglydiga företagare
”Den som går upp tidigt för att gå till sitt företag och skapa värde för sig själv, sina anställda och samhället ska ha enkla, förutsägbara och ändamålsenliga regelverk att förhålla sig till och känna sig trygg i sin kontakt med myndigheter och kommuner. Den som bedriver kriminell verksamhet ska vara säker på att dess ringaktning för samma regler kommer att upptäckas och beivras. Det råder inte något motsatsförhållande mellan regelförbättring och krafttag mot den växande kriminaliteten.”
Det skriver NNRs VD Andrea Femrell i en debattartikel i BLT.
Förenklingsrådet lämnar sin första årsrapport och sitt första förslag till regeringen
Förenklingsrådet har nu lämnat in sin första årsrapport till regeringen. Rådets primära fokus under det halvår det hunnit vara verksamt har varit att etablera sig och att skapa förutsättningar för att så snabbt som möjligt kunna påbörja den mer operativa kärnverksamheten kopplat till hantering av förenklingsförslag.
Rådet har också lämnat ett första förslag till regeringen. Förslaget gäller en ändring i momslagen som gör det möjligt för företag att kunna göra avdrag för ingående moms vid inköp eller leasing av alla typer av lätta lastbilar under 3500 kg.
Läs mer om Förenklingsrådets första årsrapport här.
Läs mer om Förenklingsrådets första förslag här.
Implementeringsrådet lämnar delredovisning och en första rekommendation till regeringen
Implementeringsrådet, som fått i uppdrag att bistå regeringen i arbetet med att stärka svenska företags konkurrenskraft, har lämnat sin första delredovisning till regeringen.
Rådet har också granskat Naturvårdsverkets förslag till en ny anmälningsplikt innan yrkesmässig renovering och rivning får påbörjas av fastighet med material som innehåller fluorerande växthusgaser och ämnen som bryter ned ozonskiktet.
Man bedömer att den föreslagna anmälningsplikten utgör en överimplementering av EU-rätt och konsekvenserna för svenska företag blir högre kostnader och en ökad administrativ börda.
Läs mer om Implementeringsrådets delredovisning här.
Läs mer om Implementeringsrådets första rekommendation här.
Entreprenörskapsforums VD Anders Broström i Regelpodden
”Att investera är stort, att investera rätt är större” Det är titeln på en sammanfattande rapport som Entreprenörskapsforum låtit skriva om den svenska konkurrenskraften.
Ett av områdena som lyfts fram är regelområdet med regelgivningsprocessen och kostnader till följd av regler. Vilka reformer ser man som nödvändiga för att minska företagens regelkrångel och för att öka konkurrenskraften?
Hör Entreprenörskapsforums VD Anders Broström i Regelpodden här.
Svennes kartläggning visar stora skillnader mellan kommunerna
Varför kostar miljötillsynen tillsynen av en bensinstation 440 procent mer i Halmstad än i Höganäs? Det undrade Svenne Gudmundsson, bensinmacksägare i just Halmstad, och gjorde en kartläggning av olika tillsynsavgifter som påverkar bensinsmacksägare i tjugo kommuner.
Läs mer i Regelbloggen här.
|