NNR Nyheter 1 2025

NÄRINGSLIVETS REGELNÄMND
NYHETSBREV – MARS 2025
Kan EU så kan Sverige
Andrea FemrellUnder vårvintern har EU-kommissionen presenterat sin konkurrenskraftskompass, en ekonomisk plan för att lyfta konkurrenskraften via åtgärder baserat på det Draghi identifierat i sin rapport förra året.
En av kardinalpunkterna i kompassen är regelförbättring och genomsyrar alla dess delar. Det ska bli enklare, lättare och snabbare att se till att EU-regler är anpassade för en stärkt konkurrenskraft och fullt nyttjande av den inre marknaden genom att ta bort hinder.
Kommissionen har också presenterat sitt första så kallade omnibuspaket (Omnibus I och II) med förslag om att förenkla EU-regler, öka konkurrenskraften och frigöra ytterligare investeringskapacitet.
Flera initiativ har utlovats under våren för att regelbördan och byråkratin ska kunna minskas som tidigare utlovats med 25-35 procent för stora respektive små företag.
Initiativen är lovvärda och efterlängtade och även om det återstår att se vad som blir resultatet så tyder mycket på att EU-kommissionen insett kraften i regelförbättringsarbetet – och brådskan.
Att vi just nu befinner oss i osäkra tider har knappast undgått någon, men det kan också innebära möjligheter. När Europa nu behöver samlas och cementera sin plats som storspelare är ekonomi och konkurrenskraft en viktig del, både för EU och de enskilda medlemsstaterna. Med stärkta ekonomier och förbättrad konkurrenskraft har man helt enkelt en tyngre röst och större handlingsfrihet.
Kommissionen tycks äntligen ha insett detta och nu är det dags för medlemsländerna att följa efter. Vi har under förra året visserligen sett en rad åtgärder från regeringen på regelförbättringsområdet från regeringen, men än så länge har påverkan på den totala regelbördan för företagen varit begränsad.
Men kan EU så kan Sverige. Regelförbättringsarbetet måste prioriteras, på alla nivåer.
Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd
SVERIGE
[bild]
Ingen märkbar förändring av kvaliteten på statens konsekvensutredningar, visar Regelrådets granskning
Regelrådet har sin årliga granskning av de konsekvensutredningar som offentliga utredningar, Regeringskansliet och statliga myndigheter är skyldiga att genomföra när regler föreslås omfatta företag. Resultatet ligger på samma nivå som förra året med knappt 40 procent underkända konsekvensutredningar
– Att en så stor andel av konsekvensutredningarna fortfarande är bristfälliga får förstås betydande effekter, inte minst då ogenomtänkta förslag blir till ineffektiva och kostsamma lagar och regler som företagen måste förhålla sig till och följa, säger Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd.
Läs mer här.
Debatt: Regelförbättringar och minskat krångel kan spara miljarder åt företagen
”Det går inte att fortsätta i samma hjulspår år efter år och tro att resultatet ska bli annorlunda. Risken blir att inflödet av krångel förtar det pågående förenklingsarbetet, allt medan företagen fortsätter att tyngas av en enorm regelbörda.”
Det skriver Anna Lena Bohm, Ordförande Regelrådet, och Andrea Femrell, VD Näringslivets regelnämnd (NNR), i Altinget.
Läs mer här.
Debatt: Undvik krångel för laglydiga företagare
”Den som går upp tidigt för att gå till sitt företag och skapa värde för sig själv, sina anställda och samhället ska ha enkla, förutsägbara och ändamålsenliga regelverk att förhålla sig till och känna sig trygg i sin kontakt med myndigheter och kommuner. Den som bedriver kriminell verksamhet ska vara säker på att dess ringaktning för samma regler kommer att upptäckas och beivras. Det råder inte något motsatsförhållande mellan regelförbättring och krafttag mot den växande kriminaliteten.”
Det skriver NNRs VD Andrea Femrell i en debattartikel i BLT.
Läs mer här.
Förenklingsrådet lämnar sin första årsrapport och sitt första förslag till regeringen
Förenklingsrådet har nu lämnat in sin första årsrapport till regeringen. Rådets primära fokus under det halvår det hunnit vara verksamt har varit att etablera sig och att skapa förutsättningar för att så snabbt som möjligt kunna påbörja den mer operativa kärnverksamheten kopplat till hantering av förenklingsförslag.
Rådet har också lämnat ett första förslag till regeringen. Förslaget gäller en ändring i momslagen som gör det möjligt för företag att kunna göra avdrag för ingående moms vid inköp eller leasing av alla typer av lätta lastbilar under 3500 kg.
Läs mer om Förenklingsrådets första årsrapport här.
Läs mer om Förenklingsrådets första förslag här.
Implementeringsrådet lämnar delredovisning och en första rekommendation till regeringen
Implementeringsrådet, som fått i uppdrag att bistå regeringen i arbetet med att stärka svenska företags konkurrenskraft, har lämnat sin första delredovisning till regeringen.
Rådet har också granskat Naturvårdsverkets förslag till en ny anmälningsplikt innan yrkesmässig renovering och rivning får påbörjas av fastighet med material som innehåller fluorerande växthusgaser och ämnen som bryter ned ozonskiktet.
Man bedömer att den föreslagna anmälningsplikten utgör en överimplementering av EU-rätt och konsekvenserna för svenska företag blir högre kostnader och en ökad administrativ börda.
Läs mer om Implementeringsrådets delredovisning här.
Läs mer om Implementeringsrådets första rekommendation här.
Entreprenörskapsforums VD Anders Broström i Regelpodden
”Att investera är stort, att investera rätt är större” Det är titeln på en sammanfattande rapport som Entreprenörskapsforum låtit skriva om den svenska konkurrenskraften.
Ett av områdena som lyfts fram är regelområdet med regelgivningsprocessen och kostnader till följd av regler. Vilka reformer ser man som nödvändiga för att minska företagens regelkrångel och för att öka konkurrenskraften?
Hör Entreprenörskapsforums VD Anders Broström i Regelpodden här.
Svennes kartläggning visar stora skillnader mellan kommunerna
Varför kostar miljötillsynen tillsynen av en bensinstation 440 procent mer i Halmstad än i Höganäs? Det undrade Svenne Gudmundsson, bensinmacksägare i just Halmstad, och gjorde en kartläggning av olika tillsynsavgifter som påverkar bensinsmacksägare i tjugo kommuner.
Läs mer i Regelbloggen här.
EU OCH VÄRLDEN
[bild]
Samtal med EU-minister Jessica Rosencrantz
Hur agerar Sverige i EU för att förenkla för företag och för att stärka konkurrenskraften? Och vilka frågor är prioriterade för svensk del?
Detta och mer därtill diskuterade vi med Sveriges EU-minister Jessica Rosencrantz i januariavsnittet av Regelpodden.
Läs mer och lyssna här.
Regelförbättring ska stärka EUs konkurrenskraft
Nyligen presenterade EU-kommissionen ”The EU Competitiveness Compass”, en ekonomisk plan för att lyfta konkurrenskraften via åtgärder baserat på det Draghi identifierat i sin rapport förra året. Kompassen har även kompletterats med en kommunikation om genomförande och förenkling.
En av kardinalpunkterna i kompassen är regelförbättring och genomsyrar alla dess delar. Det ska bli enklare, lättare och snabbare att se till att EU regler är anpassade för en stärkt konkurrenskraft och fullt nyttjande av den inre marknaden genom att ta bort hinder.
Läs en första kommentar här.
Läs en fördjupad kommentar här.
EU-kommissionen presenterade sitt första omnibuspaket med regelförenklingar
EU-kommissionen presenterade sitt första så kallade omnibuspaket (Omnibus I och II) med förslag om att förenkla EU-regler, öka konkurrenskraften och frigöra ytterligare investeringskapacitet. Omnibuspaketen är en del av EU-kommissionens mål att minska det administrativt krångel med 25 procent generellt och med 35 procent för små och medelstora företag.
Läs mer här.
BusinessEurope presenterar 68 förslag för minskad regelbörda på EU-nivå
Den europeiska näringslivsorganisationen BusinessEurope har nyligen presenterat 68 konkreta förslag för året som, om de genomförs, skulle minska den administrativa bördan, administrativa kostnader och gränsöverskridande regelhinder på den inre marknaden.
Läs mer här.
Intervju: Chocken: Störtflod av nya EU-regler – så drabbas ditt företag
– Ja, vi kan väl kanske krasst konstatera att företagen upplever stora utmaningar att hantera alla nya EU-regelkrav, inte minst på klimat- och hållbarhetsområdet.
Det säger Christina Fors, sakkunnig vid Näringslivets Regelnämnd, i en intervju med TN.
Läs mer här.
[bild]
Du följer väl NNR i sociala medier?
Vi finns på Facebook, Linked In och på Instagram. Lyssna också gärna på vår podcast Regelpodden och läs om konkreta exempel på företagens regelbörda på Regelbloggen.
NÄRINGSLIVETS REGELNÄMND
Näringslivets Hus, Storgatan 19, Box 55695, 102 15 Stockholm
Telefon: 08-762 70 90. Mediakontakt: 073-020 56 80.
Ansvarig utgivare: Andrea Femrell, VD
E-post: info@nnr.se, Hemsida: www.nnr.se
Redaktör: Susanne Ydstedt, Scantech Strategy Advisors
Näringslivets Regelnämnd är en oberoende, politiskt obunden ideell förening som verkar för effektivare och mindre kostsamma regler samt en minskning av företagens uppgiftslämnande i Sverige och EU. Föreningen har 28 näringslivsorganisationer som medlemmar, vilka representerar 300 000 företag.
För mer information om NNR besök www.nnr.se.
NNRs integritetspolicy finns här.
Vill du avanmäla dig från detta nyhetsbrev? Klicka här.
Dela den här sidan