Företagen tror på ökad regelbörda
Näringslivets Regelnämnd (NNR) har under många år följt upp hur företagen upplever regelbördan, bland annat genom att i en återkommande opinionsundersökning – Regelbarometern – fråga företagen om de upplever att det blivit enklare eller krångligare att följa statliga regler sedan året innan.
Årets undersökning, utförd under mars och april, visar att det även i år är betydligt fler företagare och företagsledare (28 procent) som upplever att det har blivit krångligare än som anser att det blivit enklare (4 procent) att följa de statliga reglerna jämfört med hur det var för ett år sedan. Nytt för i år är att det främst de större företagen med 50 eller fler anställda som upplever ökat krångel.
– Tidigare har stora företag varit lite förskonade i den meningen att man har bättre förutsättningar att hantera krångel och byråkrati. Ökade kostnader och fler arbetstimmar som behöver läggas på att hantera krångliga regelverk märks helt enkelt inte på samma sätt i ett större förtag med fler anställda och större omsättning jämfört med ett litet företag. Att regelkrånglet nu uppfattas som ett så pass stort problem även av de större företagen visar därmed hur betungande situationen blivit, säger Andrea Femrell, VD för Näringslivets Regelnämnd.
Företagen ser mörkt på framtiden. En majoritet av företagarna och företagsledarna (54 procent) befarar att regelbördan kommer att öka under de närmaste åren. Nästan ingen (3 procent) tror på minskad regelbörda.
En stor majoritet (67 procent) anser också att politikerna ägnar för litet uppmärksamhet och arbete åt regelförbättringar och förenklingar.
– Vi vet att regeringen ser regelförbättring som en priortirad fråga och flera initiativ har tagits det senaste året, bland annat i form av Förenklingsrådet och Implementeringsrådet samt ett flertal förenklingsuppdrag till myndigheterna. Men politiken har ännu inte slagit igenom i företagens verklighet, och förändringarna går för långsamt, konstaterar Andrea Femrell.
Regelkrånglet får stora konsekvenser. En stor majoritet av företagen (64 procent) anser att antalet anställda och/eller försäljningen skulle kunna öka med regelförändringar som minskar kostnader och risker. Nästan vartannat (45 procent) företags expansion har hindrats eller försvårats på grund av reglers utformning och tillämpning.
– Undersökningen visar vilken enorm potential som kuvas av krångliga regelverk. Vi befinner oss i en på många sätt turbulent tid, även ekonomiskt. Regelförbättring är ett relativt enkelt och kostnadseffektivt sätt att underlätta för företagen, och stärka Sveriges ekonomi och konkurrenskraft, avslutar Andrea Femrell.
Tidningen Näringslivet skriver om Regelbarometern
här.
För mer information, kontakta gärna:
Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd
Mobil: 073-020 56 80