Pressmeddelande: Ingen märkbar förändring av kvaliteten på statens konsekvensutredningar, visar Regelrådets granskning

NÄRINGSLIVETS REGELNÄMND
PRESSMEDDELANDE 18 FEBRUARI 2025
Ingen märkbar förändring av kvaliteten på statens konsekvensutredningar, visar Regelrådets granskning
Regelrådet publicerade idag sin årliga granskning av de konsekvensutredningar som offentliga utredningar, Regeringskansliet och statliga myndigheter är skyldiga att genomföra när regler föreslås omfatta företag. Resultatet ligger på samma nivå som förra året med knappt 40 procent underkända konsekvensutredningar
Andelen godkända konsekvensutredningar fortsätter därmed att ligga på en alldeles för låg nivå, drygt 60 procent. Utmärkande är att kommittébetänkanden (Statens Offentliga Utredningar) endast får godkänt i drygt 3 fall av 10. Samtidigt har resultatet förbättrats något när gäller konsekvensutredningar från Regeringskansliet samt i myndighetsföreskrifterna.
– Att en så stor andel av konsekvensutredningarna fortfarande är bristfälliga får förstås betydande effekter, inte minst då ogenomtänkta förslag blir till ineffektiva och kostsamma lagar och regler som företagen måste förhålla sig till och följa. Det motverkar också regeringens mål om minskade regelkostnader för företagen och främjande av tillväxt och konkurrenskraft, säger Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd.
Regeringen beslutade förra året om en ny konsekvensutredningsförordning som både är bredare och tydligare än den förutvarande. Ekonomistyrningsverket fick också viktiga uppgifter gällande metodstöd och genomförande. Samtidigt kvarstår fortfarande att hantera frågan om vad som kan göras när konsekvensutredningen inte håller måttet och vilket mandat Regelrådet ska ha i det fallet.
– Det går inte att göra samma sak år efter år och tro att resultatet ska bli annorlunda. Regeringen måste en gång för alla ta tag i frågan om vilket mandat Regelrådet ska ha i de fall konsekvensutredningen inte uppfyller kraven. Det behöver skapas någon form av återremitteringskrav i förhållande till Regelrådet där kompletteringar av konsekvensutredningarna blir ett viktigt inslag. Jag är rädd för att regeringen annars lägger krokben för sig själv och att inflödet av krångel äter upp förenklingsarbetet med befintliga regler, avslutar Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd.
Regelrådets årsrapport 2024 finns här.
För mer information, kontakta gärna:
Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd
Mobil: 073-020 56 80
NÄRINGSLIVETS REGELNÄMND
Näringslivets Hus, Storgatan 19, Box 55695, 102 15 Stockholm
Telefon: 08-762 70 90. Mediakontakt: 073-020 56 80
E-post: info@nnr.se
Hemsida: www.nnr.se
Näringslivets Regelnämnd är en oberoende, politiskt obunden ideell förening som verkar för effektivare och mindre kostsamma regler samt en minskning av företagens uppgiftslämnande i Sverige och EU. Föreningen har 28 näringslivsorganisationer som medlemmar, vilka representerar 300 000 företag.
För mer information om NNR besök www.nnr.se.
NNRs integritetspolicy finns här.
Dela den här sidan