Regelförbättring ska stärka EUs konkurrenskraft
Nyligen presenterade EU-kommissionen ”The EU Competitiveness Compass”, en ekonomisk plan för att lyfta konkurrenskraften via åtgärder baserat på det Draghi identifierat i sin rapport förra året. Kompassen har även kompletterats med en kommunikation om genomförande och förenkling.
En av kardinalpunkterna i kompassen är regelförbättring och genomsyrar alla dess delar. Det ska bli enklare, lättare och snabbare att se till att EU regler är anpassade för en stärkt konkurrenskraft och fullt nyttjande av den inre marknaden genom att ta bort hinder. Flera initiativ kommer att följa under våren för att regelbördan och byråkratin ska kunna minskas som tidigare utlovats med 25-35 procent för stora respektive små företag.
– Regelförbättring går som en röd tråd genom konkurrenskraftskompassen, vilket är välkommet och ger den tyngd. Det är dock viktigt att de höga ambitionerna som nu uttryckts följas av konkreta handlingar – och det snarast. Detta om EU ska kunna gå ifrån att vara en reglerande till en innoverande union med konkurrenskraft i paritet med exempelvis USA och Kina, säger Andrea Femrell, VD för Näringslivets Regelnämnd.
Målet att minska rapporteringsskyldigheterna med 25% för alla företag och 35% för små och medelstora företag är känt sedan tidigare, men kommissionen har nu också uttryckt att målet i framtiden inte bara ska gälla rapporteringskostnader utan alla administrativa kostnader.
– Det är välkommet att kommissionen utökar målen till att omfatta alla administrativa kostnader, men NNR förespråkar att alla typer av kostnader bör ingå för att det verkligen ska få effekt, säger Christina Fors, sakkunnig med ansvar för regelförbättringsfrågor på EU-nivå på NNR.
Varje kommissionär ska hålla minst två genomförandedialoger per år och att resultatet av dessa ska föda in till de nya ”Annual Progress Reports on Enforcement and Implementation” för att hjälpa till att identifiera problem relaterade till dåligt genomförande, överimplementering, överefterlevnad eller fragmentering. Vidare för att upptäcka möjligheter till förenkling och minskning av bördor. Arbetet ligger i linje med de behov som NNR och andra påtalat när det gäller överimplementering och ett ineffektivt genomförande
Kommissionen introducerar också s.k. ”Hands-on experience through reality checks” med företag, där man kommer att ta kontakt med olika typer av företag för att identifiera och lösa praktiska problem, exempelvis kopplade till tillstånd, godkännanden och krångel när det gäller att efterleva lagstiftningen. De s.k. verklighetskontrollerna kommer att försöka identifiera hinder, men även positiva erfarenheter, och hur de relaterar till EU-regler, deras genomförande och nationella införlivande.
En ny ”Simplification Advisory Group” ska ge expert- och strategiskt råd till kommissionen och ska hjälpa KOM att identifiera prioriterade områden för förenkling och förenklingspotential i befintlig lagstiftning utan att påverka policymålen. Gruppen efterträder nuvarande Fit for Future platform.
– En sådan grupp bör få en nedifrån och upp-ansats där näringslivet bör få styra vilka förenklingar som ska behandlas istället för som det varit hittills, att kommissionen styr dagordningen till ärenden i sitt arbetsprogram, säger Christina Fors.
Konsekvensbedömningar för arbetet med delegerade akter är en fråga som NNR drivit hårt och som också lyfts i kompassen och förenklingskommunikationen. Kommissionen anger att man närmare ska granska och bedöma kostnaderna och konsekvenserna av relevanta delegerade och genomförande akter. Den kommer också att föreslå Europaparlamentet och Rådet en förenklad anpassad metod, baserad på SCM-metoden, för att uppskatta kostnaderna av deras väsentliga ändringar.
– Det här visar att kommissionen lyssnat på näringslivet. EUs institutioner är dock tre till antalet (rådet, parlamentet och kommissionen) och utmaningen blir framgent att få alla tre att ta sitt ansvar och hålla samma ambitionsnivå i regelförbättringsarbetet, avslutar Andrea Femrell, VD för Näringslivets Regelnämnd.
Läs mer om konkurrenskraftskompassen här.