|
NYHETSBREV – DECEMBER 2024 |
Från sådd till skörd
År 2024 har varit året då flera viktiga regelförbättringsreformer fått börja verka och de förslag som näringslivet tagit fram börjat behandlas. För oss på NNR som är vana med långa tidshorisonter innebär detta en stor delseger och ett kliv framåt. Jag syftar såklart på att de två nya råden som ska bidra till förenklingar nu finns på plats – Förenklingsrådet och Implementeringsrådet. Jag syftar också på det nya och mer allomfattande regelverket för konsekvensutredningar som ska tillämpas av alla regelgivare inför nya och förändrade förslag till regelverk för företag. Och dessutom på att myndigheterna nu börjat arbeta med sina förenklingsuppdrag i regleringsbreven i nära samverkan med NNR och NNRs medlemmar. Även ett tjugotal förenklingsförslag utreds, har beslutats eller är på gång att beslutas av regeringen, vilket ni kan läsa mer om längre ned i detta nyhetsbrev.
Sammantaget har detta varit ett regelförbättringens år. Men vad är väl ett råd, ett uppdrag eller ett förslag innan det omsätts i praktiken? För våra medlemmars medlemmar företagen, inte så mycket. Det är därför nu, när vi sått i god jord och väderförhållandena synes goda, som vi kan se fram emot skörden. Så om 2024 var ett segerns år så ska vi arbeta för att 2025 blir ett skördeår.
Jul och nyår står inför dörren och jag hoppas att alla läsare av detta nyhetsbrev ska få en fridfull julhelg med nära och kära. Vi ses nästa år, redo för hårt arbete i företagsamhetens och medlemmarnas tjänst.
Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd
|
SVERIGE |
|
Ett år av regelförbättringar
Denna jul kan vi se tillbaka på ett år av regelförbättringar. Somliga är redan genomförda, såsom slopade krav på fysisk kvittohantering och avskaffandet av hotelltillståndet, annat träder i kraft i närtid, som när omsättningsgränsen höjs vid årsskiftet så att färre företag ska behöva redovisa moms. Ytterligare annat hann aldrig träda i kraft, som det hårt kritiserade förslaget om certifiering av pannoperatörer som bl a NNR varit mycket kritiska mot.
Framför allt är dock ett flertal förslag nu under utredning eller har utretts och väntar på att implementeras. Det handlar till exempel om förenklingsförslagen inom 3:12 (fåmansbolagsreglerna), förenklade skatteregler för enskilda näringsidkare liksom en modernisering av lokalhyresmomsen.
Även på miljöområdet förväntas ett antal regelförbättringsförslag behandlas av pågående utredningar, däribland möjligheten att göra ändringstillstånd till regel vid ändring av befintlig verksamhet, att möjliggöra anmälan i stället för tillstånd vid mindre ändringar och att se över myndigheternas roll i tillsynsprocessen. Förslag som NNRs medlemmar länge sett som prioriterade för att underlätta deras möjlighet att driva och expandera sin verksamhet.
NNR ser med tillförsikt fram emot det kommande året då flera av våra och våra medlemmars prioriterade förslag förhoppningsvis ser ut att bli verklighet.
Läs mer om NNRs prioriterade förslag här.
Företagen vill inte betala för arbete som kommunen aldrig utför
Visste du att i de flesta kommuner i Sverige får företagen betala så kallade tillsynsavgifter, oavsett om någon tillsyn faktiskt görs? Man betalar i en mening för en tjänst som aldrig utförs. Dessutom upplevs avgifterna ofta högre än vad företagarna uppfattar är motiverat, och prissättningen är sällan särskilt transparent.
I den SKOP-undersökning vi genomförde tidigare i år frågade vi bland annat Sveriges företagare om hur de upplever de avgifter som ofta tas ut för tillstånd och tillsyn.
”För säkerhets skull”-reglering motverkar det svenska företagsklimatet
– Läkemedelsverket föreslår ytterligare regleringar kring möjligheterna att beställa hem läkemedel, trots att det nuvarande systemet är både uppskattat och fungerar väl- en typ av ”för säkerhets skull”-reglering som leder till en ökad regelbörda för svenska företag och motarbetar regeringens mål för myndigheternas regelförbättringsarbete.
Det skriver NNRs VD Andrea Femrell om på Regelbloggen.
Förenklingsrådets och Implementeringsrådets ordföranden i Regelpodden
Under 2024 inrättade regeringen Förenklingsrådet och Implementeringsrådet för att bistå regeringen i arbetet med att förenkla regelverken för svenska företag och att stärka svenska företags konkurrenskraft.
I de två senaste avsnittet av Regelpodden talar NNRs VD Andrea Femrell med Förenklingsrådets ordförande Kristina Alsér respektive Implementeringsrådets ordförande Anders Johannesson om rådens uppgifter och hur de kan bidra till förenkling för Sveriges företag.
Debatt: Svenska företag måste få konkurrera på lika villkor
– Mer restriktiva svenska tolkningar snedvrider konkurrensen genom att svenska företag påförs hårdare regelkrav och större kostnader, vilket försämrar svenska företags konkurrenskraft. Plötsligt kan ett svenskt företag ha striktare regler att förhålla sig till än branschkollegorna i till exempel Danmark, trots att regelverken utgår ifrån samma EU-direktiv eller förordning.
Det skriver NNRs Andrea Femrell och Christina Fors i en debattartikel Sydöstran.
|
EU OCH VÄRLDEN |
|
Valdis Dombrovskis – EU-kommissionär med ansvar för regelförbättring
Den nya EU-kommissionären Valdis Dombrovskis har fått ansvaret för regelförbättring för företag på sitt bord. Han är en politiker från Lettland, medlem i det konservativa partiet Enhet, som sedan 2014 tjänstgjort som vice ordförande i EU-kommissionen. Innan Dombrovskis tog plats i EU-kommissionen hade han en karriär på både nationell och internationell nivå, bland annat som premiärminister i Lettland (2009–2014).
Dombrowskis har nu en nyckelroll i den minst sagt stora uppgiften att forma EU:s ekonomiska politik och främja tillväxt och stabilitet inom unionen. Han ska driva på initiativ för att minska onödig administrativ börda för företag, särskilt små och medelstora företag (SME). På agendan ligger förenklade skatteregler, digitaliserade byråkratiska processer och harmoniserade regelverk. Dessutom kräver rollen att han arbetar för att skapa en mer dynamisk och konkurrenskraftig inre marknad.
Läs mer om Valdis Dombrovskis uppdrag som EU-kommissionär här.
Polen nytt ordförandeland i EU
Polen tar den 1 januari 2025 över ordförandeskapet i EU för sex månader framåt. Ett tydligt fokus för det polska ordförandeskapsprogrammet är säkerhet.
Områden som lyfts fram inom ordförandeskapsprogrammet är utöver försvar och säkerhet även skydd av människor och gränser, motstånd mot utländsk inblandning och desinformation, säkerställande av säkerhet och frihet för företag, energiomställning, ett konkurrenskraftigt och motståndskraftigt jordbruk samt hälsosäkerhet.
När det gäller regelförbättring kommer ordförandeskapet att sträva efter att minska rapporteringsskyldigheter och förenkla EU-regler, vilket ska inkludera att ta bort krav som är onödiga, inkonsekventa eller som utgör en överdriven byråkratisk börda. En översyn av de verktyg som används inom regelförbättringsområdet planeras. Ordförandeskapet kommer också att fortsätta diskussionen om konsekvensanalyser och utvecklingen av digitala verktyg för att stödja den inre marknaden.
Läs mer om det polska ordförandeskapet här.
|
|
NNRs traditionsenliga julrim
Det lackar mot jul, ja ännu en gång
Att summera året tillhör denna säsong
Att massor hänt kan vi alla säkert intyga
Bäst är väl dock att våra insatser börjat flyga
och att sammanfatta i rim är numera typ ett tvång
Hos oss på NNR börjar vi gärna arbetsdagen
med att rekapitulera de senaste myndighetsuppdragen
För roligt nog har ju dessa blivit långt mer tydliga
och regleringsbreven därtill också mer prydliga
Då de innehåller många av de inlämnade förslagen
Läs resten av vårt julrim här.
|
|
Du följer väl NNR i sociala medier?
|
NÄRINGSLIVETS REGELNÄMND
Näringslivets Hus, Storgatan 19, Box 55695, 102 15 Stockholm
Telefon: 08-762 70 90. Mediakontakt: 073-020 56 80.
Ansvarig utgivare: Andrea Femrell, VD
Redaktör: Susanne Ydstedt, Scantech Strategy Advisors
Näringslivets Regelnämnd är en oberoende, politiskt obunden ideell förening som verkar för effektivare och mindre kostsamma regler samt en minskning av företagens uppgiftslämnande i Sverige och EU. Föreningen har 27 näringslivsorganisationer som medlemmar, vilka representerar 300 000 företag.
NNRs integritetspolicy finns här.
Vill du avanmäla dig från detta nyhetsbrev? Klicka här.
|
|
|
|