NNR Nyheter 2009 2

VD har ordet

Jens HedströmNu närmar sig sommaren med stormsteg och därmed även det svenska ordförandeskapet i EU. Våra förhoppningar är att fokus på regelförenkling – både på svensk och på europeisk nivå – ska öka. Ordförandehalvåret är ett ypperligt tillfälle för den svenska regeringen att göra betydande och positiva avtryck för företagare i hela Europa. I övrigt händer det mycket på regelförenklingsområdet och hos NNR. En del av detta beskrivs i nyhetsbrevet, bland annat kort information om det seminarium vi arrangerar i Almedalen den 1 juli, samma dag som Sverige blir ordförande i EU.

 

Debatt: Skjut upp kassalag

Lagen om kassaregister träder i kraft den 1 januari 2010. Den ska försvåra fusk och motverka illojal konkurrens vilket är bra. Alltför många praktiska frågor kring detta är fortfarande olösta. Den djupa krisen, bristande analys av konsekvenserna för företagen och försening av den nya utrustning som krävs, gör att vi riktar en uppmaning till regeringen att flytta fram ikraftträdandet två år.

 

LRF nominerat till pris för mest innovativa regelförenklingsförslag

EUDen 13 maj kommer representanter för LRF och NNR att delta i en ceremoni i Prag där vinnaren i tävlingen ” Best Idea for Red Tape Reduction Award” ska utses. Bland över 500 regelförenklingsförslag som lämnats till EU-kommissionen har tävlingsjuryn valt ut tre finalister. LRF står bakom ett av de tre finalistförslagen; de andra två kommer från organisationer i Tyskland och Österrike.

 

EU rensar i regelfloran

EU-kommissionen vill minska näringslivets regelkrångel. En översyn visar att 1300 rättsakter är på väg att slopas. Målet är att minska de administrativa regelkostnaderna med 25 procent till 2012. Det är ett ambitiöst mål, redan nu har tio procent av alla regler tagits bort.
– Problemet är att många av förslagen fastnar i parlamentets och rådets beslutsmaskineri och försenar ytterligare förenklingar säger Jens Hedström, vd för Näringslivets Regelnämnd.

 

Förberedelserna för IRRC 2009 pågår för fullt

Förberedelserna för årets största regelförenklingskonferens ”International Regulatory Reform Conference 2009” i Stockholm den 12 -13 november pågår för fullt. Inbjudan och program kommer att skickas ut i juni. Själva konferensen börjar den 12 november kl 13 och avslutas efter lunch dagen därpå, men redan kvällen den 11 november bjuds deltagarna in till en mottagning.

 

Dela den här sidan