NNR Nyheter 6 2014
Upp till bevis!
Tidigt i vår blir det som bekant extraval och vi är förstås nyfikna på vilken roll regelförbättringsfrågan får i valrörelsen och i den kommande regeringsförklaringen. De flesta partier är ense om att det är viktigt att minska företagens regelbörda för att underlätta för företagen att växa, bli framgångsrika och därmed få möjligheter att skapa fler jobb och ökad tillväxt. Detta är förstås bra. Samtidigt visar all erfarenhet att om regelförbättringsarbetet ska få ett verkligt genomslag måste det utgå från de områden som företagen efterfrågar, att valda åtgärder görs i syfte att minska företagens totala kostnader (inte endast de administrativa) samt att välja de regleringsalternativ som medför lägst kostnader för berörda företag och samtidigt uppfyller syftet med regleringen. Vi från näringslivet har försett beslutsfattarna med många olika förslag på åtgärder som vi tycker borde prioriteras och vi har också flertalet systemverktyg för hur regelgivningen och regelförbättringsarbetet kan bli så effektiva som möjligt. Det vore med andra ord ganska enkelt för regering och riksdag att snabbt komma igång med att underlätta för företagandet genom förbättrade regelverk. Nu är det upp till bevis för partierna att bekänna färg i kommande valrörelse.
Vad händer på regelförbättringsområdet? Detta var rubriken på det medlemsseminarium som NNR arrangerade i Stockholm den 3 december. Medverkade gjorde Joakim Bourelius, politisk sakkunnig på Näringsdepartementet, som berättade om vad regeringen vill på regelförbättringsområdet och Andrea Femrell, VD för NNR, som redogjorde för näringslivets prioriteringar och önskemål. Den nuvarande regeringens mål är ambitiösa: Sverige ska ha EUs lägsta arbetslöshet 2020. För det krävs investeringar, i infrastruktur, forskning, utbildning och bostäder. Dessutom krävs det fler växande företag. Bourelius menar att det krävs regelförenklingar för att företagen ska bli fler och för att företagen ska växa. Därför är regelförenkling prioriterat för regeringen och den avser tillämpa ett brett angreppssätt. – Vilken regering som än sitter vid makten nästa år måste fortsätta arbetet med regelförbättring. För att lyckas måste det finnas en vilja att förenkla och förbättra för näringslivet, att lyssna på företagen- och det gäller samtliga departement, konstaterade Andrea Femrell. Läs mer om seminariet här.
Riksdagsseminarium i januari: Hur får vi effektivare och mindre kostsamma företagsregler? Den 28 januari bjuder NNR in riksdagsledamöter och politiska tjänstemän för att diskutera kring de viktiga regelförbättringsfrågorna. Förutom NNRs Andrea Femrell kommer Peter Jeppsson, VD TransportGruppen, Helena Jonsson, ordförande LRF och Karin Johansson, VD Svensk Handel att resonera kring hur företagen upplever regelbördan och vad de skulle vilja se för förändringar. |
NNR ger feedback till Eurostat
Den 20-24 oktober 2014 genomförde en grupp revisorer utsedda av EU:s statistikkontor Eurostat en ”peer review” vid Statistiska Centralbyrån (SCB). Målet var att undersöka hur väl riktlinjerna för den europeiska statistiken efterlevs. Vid granskningen fördes diskussioner med representanter för SCB, andra statistikansvariga myndigheter, användarna av statistik och uppgiftslämnarna. Granskningen kommer att sammanfattas i en rapport som även kommer att innehålla olika förslag till förbättringar. NNR representerade tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uppgiftslämnarna. Viktiga frågor för NNR är att uppgiftslämnandet sker på ett så enkelt och kostnadseffektivt sätt som möjligt för företagen.
EU-kommissionen svarar på NNRs rapport I maj publicerade NNR rapporten Effektivare regelverk inom EU, vilken bl a innehöll 14 prioriterade förslag från NNRs medlemmar och ytterligare 12 förslag som tagits fram via BusinessEurope. Rapporten och förslagen översattes till engelska och skickades till Kommissionens Generalsekretariat och ”Regelförbättringskommissionären” Timmermans. NNR har nu fått svar från Kommissionen, som är mycket positiv till initiativet och berömmer rapporten och förslagen som välorganiserade, tydliga och bra input till den vidare processen. Kommissionen kommer att överväga förslagen inom ramen för REFIT-programmets nästa översyn. Samtidigt kommenteras också vart och ett av förslagen utifrån hur Kommissionens ståndpunkt varit hittills. Kommissionens kommentarer på förslagen finns här. NNRs rapport finns tillgänglig här.
Stoiber-gruppens slutrapport Den så kallade High Level Group on Administrative Burdens, ledd av Dr Edmund Stoiber, har sedan 2007 fungerat som rådgivare till EU-kommissionen i frågor som rör hur den administrative bördan för företag till följd av lagstiftning kan minskas. Vid konferensen ”Smart Regulation in the EU” i Bryssel 14 oktober överlämnade gruppen sin slutrapport till EU-kommissionens dåvarande ordförande José Manuel Barroso. Rapporten innehåller tolv rekommendationer för hur det europeiska regelförbättringsarbetet bör bedrivas för att ge konkreta resultat. Rekommendationerna är riktade till EU-kommissionen och de andra EU-institutionerna samt till medlemsstaternas regeringar. Budskapen överensstämmer i stort med vad NNR också förespråkar, bland annat bättre samråd med intressenter, utvärdering av faktiska resultat av förenklingsåtgärder, obunden granskning av konsekvensutredningar samt mer transparens vad gäller genomförande av EU-lagstiftning och gold-plating på nationell nivå. Läs mer om konferensen här. Rapporten finns här. |
Snart är det jul och vi vill tacka för ett givande år. Sedan 2006 administrationskostnaderna minskat har med sju procent Vi vill se mer regelreformer både här hemma och i Europa Nu är så dags att vinterns högtider fira med nära och kära En riktigt god jul och ett krångelfritt nytt år från oss på NNR!
|