Pressmeddelande: Fler kommuner i NNRs databas om regelförenkling på kommunal nivå

NNRs kommunenkät om handläggningstider, servicegarantier och avgifter vad beträffar tillstånd och tillsyn publicerades i april 2011. I samband med det startade NNR upp en resa genom landet. NNR har tillsammans med Svenskt Näringsliv, Företagarna, LRF och Handelskamrarna fört samtal med kommuner och företagare. De kommuner som tidigare valt att inte delta i enkäten har kunnat komplettera och lämna in svar i efterhand.

NNR har nu genomfört den första kompletteringen av svar i den kommunala sökdatabasen. 49 kommuner från följande län har kompletterat med svar: Blekinge, Halland, Jämtland, Jönköping, Norrbotten, Stockholm, Södermanland, Västerbotten och Örebro. Nästa komplettering sker i oktober 2011 när NNRs resa genom landet är genomförd.

– Att de kommuner som inte deltagit i undersökningen kompletterar med sina svar i efterhand är positivt och viktigt, då det ger en ännu bättre bild av hur det ser ut i landet, säger Andrea Femrell, NNR, projektledare för Regelförenkling på kommunal nivå.

De 49 kommunerna är:

Aneby Halmstad Malå Umeå
Askersund Haparanda Nora Vaggeryd
Bjurholm Hylte Norsjö Varberg
Boden Kalix Nässjö Vetlanda
Danderyd Karlshamn Olofström Vindeln
Degerfors Karlskrona Oxelösund Vännäs
Eksjö Kiruna Piteå Värnamo
Eskilstuna Kumla Skellefteå Åsele
Falkenberg Laholm Sorsele Örebro
Flen Lekeberg Strängnäs Östersund
Gnesta Lindesberg Sölvesborg
Gislaved Ljusnarsberg Tranås
Habo Luleå Täby

– Av de kommuner som kompletterat med uppgifter är Gnesta, Haparanda, Karlshamn, Laholm, Tranås och Östersund de som har snabbast handläggningstid för bygglov. Skellefteå och Umeå till hör de kommuner som hade höga avgifter för företagsexemplen för miljötillsyn respektive bygglov/bygganmälan, säger Andrea Femrell.

Sök efter din kommun och jämför med övriga. Läs mer om NNRs kommunundersökning här.

För mer information, kontakta
Andrea Femrell, NNR, projektledare
andrea.femrell@nnr.se, 08-762 70 97

Dela den här sidan