NNR på SvD Debatt
”I årets regleringsbrev ser det ur regelförbättringssynpunkt fortfarande ut precis som det gjorde förra året – väldigt få konkreta uppdrag. Samtidigt kunde Tillväxtverket nyligen presentera siffror som visar att företagens regelkostnader netto ökade med 2,2 miljarder kronor under år 2022. Myndigheten har också gjort en uppskattning över de samlade regelkostnaderna för svenska företag – ofattbara 377 miljarder kronor.”
Det skriver NNRs ordförande Jens Hedström och VD Andrea Femrell på SvD Debatt. Läs hela artikeln här.
Inget genomslag för regeringens regelförbättringspolitik i regleringsbreven
Näringslivets Regelnämnd (NNR) har under många år följt upp regeringarnas regelförbättringsarbete genom en återkommande granskning av regleringsbreven för 26 utvalda myndigheter med särskilt stor påverkan på företagens villkor. Regleringsbreven är regeringens främsta styrmedel gentemot sina myndigheter. Det är också där regeringen lägger fast myndigheternas uppdrag och prioriteringar.
Resultaten har under många år varit tämligen nedslående och tyvärr får konstateras att årets resultat är det samma som ifjol. Bara sju av de granskade myndigheterna har någon form av uppdrag att förenkla för företagen, och bara fem myndigheter är skyldiga att bedöma regelförbättringsåtgärdernas effektivitet.
– Alla myndigheter som jobbar direkt mot företagen genom till exempel tillståndsgivning, tillsyn och uppgiftsinsamling borde ha ett särskilt uppdrag att förenkla för företagen i den mån det är möjligt – och att kontinuerligt följa upp arbetet så att åtgärderna får önskad effekt. Bara så kommer regelförbättringsarbetet få praktiskt genomslag i myndighetsutövningen, där det faktiskt gör skillnad, menar Andrea Femrell.
Fortsatt ökning av regelkostnaderna för Sveriges företag
Kostnaderna för företagen att hantera regler fortsätter att öka enligt en rapport från Tillväxtverket. Under 2022 uppgick ökningen till hela 2,2 miljarder kronor. För att vända trenden krävs att regeringen skyndsamt genomför de åtgärder som utlovats i form av inrättandet av ett implementeringsråd, och en kraftig förstärkning av arbetet med konsekvensanalyser.
– Det är inte förvånande att det sker en ökning eftersom konkreta åtgärder för att tillse att nya regler är kostnadseffektiva och att befintliga regler förenklas än så länge har uteblivit. Regeringens löften som sänkta regelkostnader och ökad konkurrenskraft kommer endast att bli verklighet om processen för regelförbättringsarbetet förstärks, säger Andrea Femrell, VD Näringslivets Regelnämnd (NNR).
Kan grannländerna visa vägen till en ny svensk regelförbättringsprocess?
I maj deltog Näringslivets Regelnämnd på ett seminarium i riksdagen med temat En ny svensk regelförbättringsprocess med ett implementeringsråd. Som värd stod riksdagsledamöterna Ida Drougge (M) och Camilla Brodin (KD).
Våra grannländer Danmark och Finland har gått andra vägar när det gäller hanteringen av regelförbättringsförslag samt EU-relaterade ärenden. Mot bakgrund av regeringens beslut om att inrätta ett implementeringsråd i Sverige, något som Danmark redan har med näringslivet och andra aktörer, diskuterades hur vi i Sverige bäst bör införa denna form av organ och arbeta för en rimligare regelbörda. Deltog gjorde regelförbättringsvänner från Danmark och Finland och seminariet kommenterades av fyra riksdagsledamöter.
Läs mer om seminariet här.
NNR välkomnar ny utredning om enklare och kortare processer för miljötillstånd
Regeringen tillsätter en ny utredning om förkortade och förenklade tillståndsprocesser enligt miljöbalken. Utredningen ska ta ett helhetsgrepp om den svenska miljöprövningen enligt miljöbalken. Miljötillståndsprocesserna behöver enligt regeringen förenklas och förkortas genom att göra prövningen mer flexibel, effektiv och förutsebar.
– Det är särskilt glädjande att regeringen vill påbörja det faktiska regelförbättringsarbetet under mandatperioden. Krångliga och långsamma tillståndsprocesser har länge varit en bromskloss för företagens utveckling. Processerna behöver därför förändras och effektiviseras så snart som möjligt. NNR och NNRs medlemmar står naturligtvis redo att bidra med vår samlande kompetens, säger Andrea Femrell.
Regelrådet intervjuar NNRs VD
I regelrådets senaste nyhetsbrev är NNRs VD Andrea Femrell intervjuad om vad NNR har på gång, vilka regelförbättringsfrågor som är mest prioriterade och hur konsekvensutredningarnas kvalitet skulle kunna förbättras.
Ordförandeskifte i NNR
Vid årsstämman den 24 maj tillträdde Jens Hedström som ny ordförande i Näringslivets Regelnämnd. Jens Hedström är väl bekant med regelförbättringsfrågorna, inte minst då han var NNRs VD i åtta år. Därtill så har han haft ett antal uppdrag på europeisk nivå. Idag är han är chef för Region och marknad samt för SME-frågor på Svenskt Näringsliv.
Jens Hedström efterträder Ulf Lindberg, vars insatser och fokus i påverkansarbetet lett fram till de möjligheter som finns för regelförbättringsarbetet idag, liksom det arbete och stöd som resulterat i många nya medlemmar och en effektivisering av verksamheten.
Läs en intervju med Jens här.
|